30.10.2017

Інформація про стан організації харчування учнів закладів освіти Болградського району в 2017/2018 н.р.

З метою організації безкоштовного повноцінного харчування учнів початкових класів, учнів пільгового контингенту  та  поліпшення  становища дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування і дітей із малозабезпечених сімей у 2017/2018 н.р. в усіх загальноосвітніх навчальних  закладах для учнів 1-4 класів та дітей пільгового контингенту організовано безкоштовне гаряче харчування.

Відділом освіти видано наказ від 01.09.2017 № 155 «Про організацію безкоштовного гарячого харчування учнів 1-4 класів та учнів пільгового контингенту в загальноосвітніх навчальних закладах району у 2017-2018 навчальному році».

Адміністраціями всіх шкіл видані накази про організацію харчування. Цими наказами призначені відповідальні за організацію харчування  дітей, визначені контингенти учнів, які відносяться до окремих категорій (учні пільгового контингенту), відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 року № 116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість», Закону України від 24 грудня 2015 року  № 911-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

 Відділом освіти проаналізовано стан організації харчування в навчальних закладах району та вжиті невідкладні заходи щодо створення необхідних умов і покращення  харчування.

Аналіз  огляду готовності шкільних їдалень  і харчоблоків на 2017-2018 навчальний рік свідчить, що в школах району в цілому створено належні умови для організації харчування учнів: проведений санітарно-профілактичний ремонт, відремонтовано технологічне обладнання, харчоблоки забезпечені відповідним кухонним інвентарем, посудом.

З початку 2017-2018 н. р. всіма видами харчування охоплено 5866 учнів, гарячим харчуванням – 3570 дітей за бюджетні та батьківські кошти.

Безкоштовним одноразовим гарячим харчуванням забезпечуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах, та учні 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України  "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям", а саме:

-     2790 учнів, що навчаються в початковій школі;

-          39 учнів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;

-          один ученик інклюзивного класу.

З початку нового 2017-2018 навчального року грошова норма харчування                              в  шкільних  їдальнях за бюджетні кошти на  одного учня,  що харчується, складає 4,00 грн в день.

           Адміністраціями Голицького, Дмитрівського, Новотроянівського та Олександрівського навчально-виховних комплексів організовано безкоштовне харчування 70 вихованців дошкільних навчальних закладів з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України  "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям"

            Питання організації харчування перебуває під постійним контролем керівників закладів освіти.   

                Харчування учнів здійснюється згідно норм харчування, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 року № 1591 „Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах” та відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 року      № 242/329 „Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах” та Державним санітарним правилам і нормам влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально- З метою організації якісного та повноцінного харчування учнів навчальних закладів, допомоги соціально незахищеним категоріям дітей у навчальних закладах, роботу закладів освіти організовано наступним чином:
            1. забезпечено належну організацію та якісне надання послуг з харчування дітей;
            2. організовано контроль за якісною роботою харчоблоку, його утриманням та забезпеченням необхідним обладнанням, інвентарем та посудом;
            3. забезпечено організацію повноцінного та якісного харчування учнів відповідно до затверджених норм харчування;
            4. тримається на контролі проведення С-вітамінізації третіх страв;
            5. організовано харчування учнів навчальних закладів відповідно до графіків роботи шкільних їдалень;
            6. організовано забезпечення учнів 1-11-х класів питною водою гарантованої якості (кулерами);
            7. забезпечено контроль за організацією дієтичного харчування учнів згідно із затвердженими списками за рекомендаціями медичних працівників;
            8. забезпечено контроль за організацією гарячого харчування учнів 5-11-х класів за кошти батьків;
            9. забезпечено чітку організацію чергування педагогічних працівників у шкільній їдальні відповідно до графіка чергування;
            10. забезпечено скоординовану діяльність медичного персоналу, працівників навчального закладу та харчоблоку щодо контролю за харчуванням дітей, бракеражу готової продукції, контролю за дотриманням учнями закладу правил особистої гігієни перед та під час вживання їжі та буфетної продукції, контролю за станом обідньої зали.          

Продукти харчування та продовольча сировина надходить до харчоблоків  разом із сертифікатами  якості, які свідчать про їх походження та якість  (накладні, сертифікати відповідності, висновки санітарно-епідемічної експертизи).

У всіх їдальнях  шкіл району розроблені перспективні меню, які погоджені з Управлінням Держпродспоживслужби у Болградському районі району.  Меню-розклад складається єдиним для  всіх дітей, але з різним виходом страв за віковими  групами, наведеними в нормах харчування. Згідно вимог, меню складається кухарем і медичною сестрою в присутності комірника. Меню щодня  затверджується директором школи. Закладка продуктів харчування проводиться згідно калькуляції приготування їжі по вікових категоріях учнів.

Буфетне харчування отримують  учні  в 10 школах району. З метою попередження спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, пов’язаних з вживанням харчових продуктів, керівників закладів освіти повинні посилити контроль за дотриманням санітарно-протиепідемічного режиму згідно Державним санітарним правилами і нормами влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та дотримання асортименту буфетів, визначеному вищевказаними правилами.

 

 

Начальник відділу освіти                                                                          А.С. Оріховська

 

Сарабейська Н.П. 43113