21.05.2020

Інфляція в Одеській області одна з найменших в країні

Індекс споживчих цін по Одеській області за квітень поточного року до цін грудня 2019 року місяця склав 100,5%, що є одним з найнижчих показників серед інших регіонів країни – 2 місце (по Україні – 101,5%).

На цей показник у першу чергу вплинуло загальне здешевлення продуктів харчування, питома вага яких у загальному показнику складає 42,2% Найбільше подешевшали яйця (-21,2%), сир і м’який сир (-2,2%), безалкогольні напої (-1,8%), м’ясо та м’ясопродукти (-1,1%). Також значно подешевшало житло, вода, електроенергія, газ та інші види палива (-4,9%) та транспорт (-3,2%).

Водночас значно зросли в ціні овочі (+15,8%), фрукти (+14,8%), цукор (+9,8%).

Слід зазначити, що з 18 травня 2020 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 №341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», якою встановлюється державне регулювання цін на деякі види товарів, метою якого є попередження спекуляцій під час карантину.

Під державне регулювання підпадають такі продукти:

  • гречка;
  • цукор-пісок;
  • борошно вищого сорту;
  • макарони з пшениці вищого сорту;
  • молоко (2,5% жирності);
  • житньо-пшеничний хліб;
  • яйця категорії С1;
  • куряче м'ясо (тушка);
  • негазована вода;
  • вершкове масло (72,5% жирності).

Крім продуктів, під регулювання підпадають деякі лікарські засоби, дезінфектори і антисептики та засоби індивідуального захисту, а саме маски, рукавички, захисні щитки, респіратори FFP2 або FFP3, костюми біозахисту та одноразові захисні халати.

Суб'єкти господарювання зобов'язані заздалегідь задекларувати свій намір підвищити ціни на перелічені товари. Діючі ціни та їх розмір після підвищення повинні відображатися в спеціальному реєстрі, який веде Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів України.